O lume de lumină, care ne transportă - parcă - direct în inima divinităţii. Să ne permitem în fiecare zi să gândim tot ce-i mai bun şi mai frumos... Să observăm frumuseţea şi binele, bucuria şi dragostea şi, după o vreme, vom constata că ne simţim cu totul şi cu totul alţi oameni. Şi atunci vom şti că depinde de noi ce alegem să trăim. Şi vom simţi profund că Dumnezeu este mult mai aproape decât ne-am putut vreodată imagina...
miercuri, 27 ianuarie 2010
Cele mai sanatoase 11 alimente pe care nu le consumam!
Nutritionistul american Jonny Bowden a realizat o lista cu cele mai sanatoase alimente pe care oamenii ar trebui sa le consume zilnic, dar nu a o fac din diferite motive. Unul dintre acestea ar fi faptul ca anumite produse, unele cu denumiri exotice, nu sunt comercializate in magazine.
Reporterul ziarului “The New York Times” l-a rugat pe Jonny Bowden – autorul celebrei carti “Cele mai sanatoase 150 de alimente de pe glob” – sa prezinte o lista actualizata a mancarurilor favorite care sunt usor de gasit in supermarketuri.
Iata lista doctorului Jonny Bowden si cateva informatii despre compozitia si proprietatile acestor alimente:
1)SFECLA ROSIE– este o leguma foarte bagata in acid folic si pigmenti rosii naturali, cunoscuti ca adversari redutabili in lupta cu cancerul. De regula, se consuma in stare cruda (salate) sau fiarta (in amestec cu hreanul). Originara din zona mediteraneana, sfecla rosie (“Beta vulgaris”), are un nivel caloric de 40 kcal/100g. Este usor digerabila si are un continut bogat în vitaminele A, B, C şi PP, potasiu, fier, calciu, proteine, hidraţi de carbon, zaharuri, glutamina. Este deosebit de eficienta in viroze, hipertensiune, anemii, imunitate scazuta, nevroze, demineralizare, tuberculoza, cancer. Regland si functiile hepatice. Este contraindicata în diabet, din cauza nivelului ridicat de zaharuri si glutamina. Frunzele de sfecla rosie sunt si ele deosebit de bogate în vitamine, fiind o sursa sigura de calciu si fier natural. De retinut că, prin conservare în otet de mere, sfecla rosie se imbogateste în vitamine prin procesul de fermentatie (vitaminele B6,B12).
2) VARZA- este bogata in special in provitamina A, vitaminele C si E si in fibre, elemente care asigura sanatatea celulelor. Este o leguma foarte putin calorica, ea avand in jur de 25 de calorii (100 kjouli) la 100 de grame de produs. Glucidele, care furnizeaza o parte din calorii, sint constituite in primul rind din pentosan, glucide partial asimilabile. In afara de asta, ele mai contin zaharoza, glucoza si fructoza. Protidele, care completeaza aportul energetic, sint prezente si ele la un nivel ridicat.Bogatia vitaminica a verzei trebuie insa subliniata, ea figurind printre legumele cu cel mai mare continut de vitamina C (cele mai bogate sint foile aflate la exterior). Este de asemenea foarte bogata in vitamina E: 2-7 mg la 100 g, ceea ce constituie un adevarat record pentru o leguma.
Vitaminele din grupa B sint si ele foarte bine reprezentate: B1, B2, B3, B5, B6, B9, adica toate cele care constituie grupa anticanceroasa. Un consum regulat de varza are efect benefic in preventia cancerului de colon in special, a celui de stomac, dar si de plamini, esofag si rect.
Varza are proprietati dezinfectante si cicatrizante la nivelul tesuturilor, poseda o actiune antiseptica pulmonara importanta si proprietati expectorante, are actiune anticancerigena, antidepresiva si este recomandata in regimul pentru diabetici.
3)SFECLA ELVETIANA – o leguma cu frunze verzi care protejeaza vederea, care contine vitamina K1.
4)SCORTISOARA– ajuta la mentinerea unui nivel sanatos al glicemiei si colesterolului.
5) SUCUL DE RODII- este o bautura populara in special in Orientul Mijlociu, care scade tensiunea arterial si contine foarte multi antioxidanti.
6) PRUNE USCATE– sunt pline de antioxidanti, extreme de bogate în glucide (fructoza si levuloza), hidrati de carbon, acizi organici, vitaminele A si B, potasiu, calciu, fosfor, magneziu sau fier. Ele fortifica sistemul nervos, combat starile de oboseala, stimuleaza tranzitul intestinal, normalizeaza volumul ficatului (reduc hepatomegalia); iata de ce, pruna este un aliment recomandat astenicilor, sportivilor, copiilor, persoanelor constipate, hepaticilor. In plus, puterea depurativa si diuretica a prunei o face utila persoanelor suferinde de reumatism, arterioscleroza si celor cu intoxicatii alimentare acute.
7) SEMINTE DE DOVLEAC– au un nivel ridicat al continutului de magneziu, zinc si alte minerale. Sunt considerate de mare ajutor în eliminarea viermilor intestinali si in stimularea activitatii rinichilor. Bolile de inima asociate unor valori crescute ale colesterolului, bolile glandulare si nervoase pot fi ameliorate cu ajutorul unei cure de seminte de dovleac.
8)SARDINE– dr. Bowden le numeste “alimental sanatos dintr-o conserva”, pentru ca au un continut foarte ridicat de acizi grasi omega 3 si calciu, precum si fier, magneziu, fosfor, zinc, mangan si cupru – si, nu in ultimul rand, toata gama de vitamine B, precum si vitamina D. Boli precum psoriazisul, poliartrita sau astmul bronsic raspund pozitiv la acest aliment. Studii ample au demonstrat ca un consum regulat de peste - de trei ori pe saptamana – previne si incetineste depunerea de grasimi pe peretii vaselor de sange, protejeaza organismul impotriva aparitiei bolilor cardiovasculare, cum ar fi infarctul de miocard, accidentul vascular cerebral,hipertensiunea arteriala sau tulburarile de ritm cardiac.
9)TURMERICUL – sau “Curcuma longa”, este o planta ierboasa, de origine asiatica. Radacinile din curcuma au un gust aromat, iute, fiind folosita ca si condiment in bucataria indiana . Radacinile de turmeric contin ulei volatil, zinziberen si un colorant galben denumit curcumina. Turmericul este o planta cu proprietati anti-inflamatorii si anti-cancerigene. De asemenea, stimuleaza puternic secretia de bila, avand actiune colagoga si coleretica intensa. Se consuma in combinatie cu oua fierte in salate.
10)AFINE CONGELATE– Chiar daca procesul de inghetare, ca si cel de fierbere, poate degrada nutrientii, aceste fructe se consuma de regula in combinatie cu iaurtul. Specialistii sustin ca afinele imbogatesc performantele intelectuale, in special procesul de memorizare.
11) DOVLEAC CONSERVAT– este o leguma saraca in calorii, dar plina de fibre si vitamina A, care regleaza sistemul imunitar. Se consuma cu putin unt, scortisoara sau mieji de nuca. Jonny Bowden sustine ca are mereu in bucatarie macar doua dintre acele alimente: seminte de dovleac, pe care le prajeste si le pune in salate, dar si affine congelate, pe care le consuma in amestec cu iaurt, lapte si alte cereale mai ales la micul dejun.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu