joi, 18 iunie 2009

Meloterapia - terapia prin muzică

"Muzica este în adevăr mijlocitoarea dintre viaţa simţurilor şi viaţa spiritului. " Ludwig van Beethoven
Istoria comparată a muzicii şi medicinii este de o deosebită bogăţie, relevând o adevărată unitate a gândirii muzicale şi medicale, originile lor sunt cele ale umanităţii înseşi, iar evoluţia acestora se rezumă la evoluţia spiritualităţii umane.Ambele sunt situate în centrul oricărei civilizaţii şi întotdeauna legate de activitatea omului.
Descoperirile arheologice demonstrează că dansul şi cântecul au precedat vorbirea, ceea ce înseamnă că muzica este un limbaj primordial, universal al omenirii. Influenţa binefăcătoare a muzicii asupra funcţiilor organismului uman în general şi mai ales asupra psihicului a fost observată din cele mai vechi timpuri, folosirea muzicii în scop terapeutic fiind tot atât de veche ca şi medicina însăşi. În epoca primitivă, muzica a ocupat un loc important în descântecele destinate alungării spiritelor rele pătrunse în organism, considerate drept cauză a bolilor. Mitologia greacă a legat şi ea arta tămăduirii de muzică, astfel Apolo, zeul muzicii, al poeziei şi al artelor frumoase, era totodată considerat şi un zeu vindecător, iar fiul său Asclepios era zeul medicinei.
Documente privind utilizarea muzicii în scop tămăduitor ne parvin încă din Egiptul antic, iar ulterior, de la evrei, greci, romani şi arabi. Medici sfătuiau bolnavii să se plimbe sau să stea cât mai multă vreme în locuri pitoreşti, mai ales pe malul apelor sau în pădure şi să asculte muzică. Cele mai apreciate instrumente pentru ameliorarea bolilor erau flautul şi lira. Medicina antichităţii considera că muzica însăţi este o formă a medicinei, că are rolul de a acorda organismul şi psihicul uman cu ritmurile macrocosmice.
Influenţa muzicii asupra fiinţelor vii nu se rezumă numai asupra oamenilor, ci se manifestă şi asupra florei şi faunei. S-a observat că plantele cresc mai repede şi produc mai multe flori, fructe şi seminţe când ascultă muzică instrumentală, mai ales la vioară sau flaut.
Muzica naturii - cântecul păsărilor, murmurul izvoarelor, foşnetul frunzelor, torentul cascadelor, unduirea continuă a valurilor mării, adierea vântului, ritmul picăturilor de ploaie - este redată prin sunete de o frumuseţe intrinsecă, care influenţează benefic atât sufletul, cât şi spiritul omului. Muzica simbolizează şi exprimă principiul comunicării reciproce şi înţeleasă spiritual ea reprezintă veneraţia pentru viaţă. Ca o vibraţie a naturii, muzica intră mai mult sau mai puţin în rezonanţă cu vibraţia organismului uman.
Muzica ca agent terapeutic trebuie să emoţioneze, să stimuleze sau să-i calmeze pe cei care o ascultă. Ea întăreşte speranţele şi tonifică facultăţile creatoare ale omului, amplificându-i în acelaşi timp treăsăturile pozitive ale personalităţii. Vraja muzicii, armonia sunetelor, sentimentele pline de emoţie exprimate prin această artă scot oamenii de sub influenţa negativă a unor stări psihice de angoase şi prin calm, seninătate şi emoţie artistică îi transpune într-o stare care le dă încredere în viaţă şi îi face să privească lumea cu înţelegere şi optimism.
Meloterapia este o terapie puternică, care poate să creeze bună dispoziţie, să reconforteze fizic şi în mod special psihic, ea are ca pricipal obiectiv acela de a diminua anxietatea, de a înlătura inhibiţiile, de a ajuta la reorganizarea vieţii interioare, muzica fiind un important factor al armonizării şi înnobilării fiinţei umane.
La copii, muzica este un excelent mijloc de formare şi de comunicare. Pentru adulţi, muzica are puterea de a-i face pe aceştia mai buni, le înflăcărează sentimentele, le descoperă sensul frământărilor şi marilor probleme ale vieţii, le stimulează activitatea şi o face mai plăcută. Pentru persoanele în vârstă, muzica stimulează funcţiile inteleczuale încetinite şi atenuează sentimentul de izolare. În general se recomandă ca fiecare persoană să asculte muzica pe care o iubeşte, indiferent dacă este cultă, uşoară sau populară.
Ascultarea pieselor muzicale preferate asigură un tonus deosebit, muzica ne răstălmăceşte gândirea şi imaginaţia, ne oferă siguranţă, linişte şi bună dispoziţie.
""

3 comentarii: