vineri, 19 iunie 2009

Cromoterapia - terapia prin culori


Cromoterapia face parte din terapiile naturale pe care le redescoperim cu încântare, ca fiind apte sî ne reechilibreze organismul într-o manieră cât se poate de blândă, mai ales în condiţiile în care acesta este aproape mereu supus stresului şi tensiunilor continue ale vieţii moderne.
În Extremul Orient, în China şi mai ales în India, cu mii de ani în urmă, filtrele de culori, obţinute din pigmenţi vegetali, erau larg utilizate pentru tratarea diferitelor afecţiuni. Chiar şi apa administrată celor bolnavi era expusă la soare cu filtre colorate deasupra astfel încât să capete impregnarea şi proprietăţile diferitelor culori.
În Evul Mediu, marii maeştrii ai folosirii luminii colorate au fost bizantinii cu celebrele lor vitralii, care, în lumina solară, străluceau în nuanţe coloristice feerice. Izvoare istorice povestesc că atunci când turcii au năvălit în Constantinopol şi au vrut să jefuiască bazilica Sfânta Sofia au rămas încremeniţi în faţa splendorii jocului de lumini colorate creat de vitralii în biserică.
Omul se află permanent în câmpul unor influenţe cromatice, acestea afectându-i modul de viaţă, întrucât culoarea are o influenţă extraordinară nu numai în ceea ce priveşte performanţele cantitativa şi calitative ale muncii fizice sau intelectuale, ci mai ales asupra stării de sănătate şi a echilibrului său psihofiziologic. Cromoterapia urmăreşte refacerea organismului prin folosirea culorilor, fiind demonstrat faptul că fiecare culoare provoacă o anumită reacţie a creierului uman, ambianţa cromatică putând fi un factor de confort, cât şi de disconfort.
Psihologii americani au ajuns la concluzia că diferitele culori ale obiectelor cu care avem de-a face zilnic au o influenţă hotărâtoare asupra stării noastre de spirit şi a modului de viaţă.
Cromoterapia ne învaţă să folosim energia luminii şi a culorilor pentru a ne conserva sănătatea fizică, emoţională şi mentală. Utilizarea inteligentă a culorilor este una dintre modalităţile cele mai simple prin care ne putem îmbunătăţi raporturile cu lumea înconjurătoare şi cu noi înşine, ducând o viaţă deschisă spre lumină, în acord cu natura şi cu infinita ei bogăţie de culori şi nuanţe. Lumina este absolut necesară vieţii datorită aportului energetic specific pe care îl aduce şi care determină procese la nivel molecular, influenţând în acelaşi timp comportamentul uman. Această acţiune a luminii vizibile se datorează informaţiei pe care o poartă, capabilă să declanşeze reacţii din partea diverselor componente ale sistemului viu uman.
Atunci când lumina albă străbate o prismă are loc descompunerea în părţile ei componente care alcătuiesc spectrul natural ROGVAIV: roşu, oranj, galben, verde, albastru, indigo şi violet. Fiecare dintre aceste culori reprezintă o radiaţie electromagnetică monocromatică, care are o anumită frecvenţă şi lungime de undă şi care poartă o informaţie specifică, generatoare de efecte moleculare în structura vie.
Cromoterapia vizează reechilibrarea energetică a organismului şi implicit, restabilirea stării de sănătate, efectele acţiunii culorilor asupra organismului uman putând fi stabilite urmărind parametrii funcţionali şi biochimici înainte şi după aplicarea acestei terapii naturale.
trebuie reţinut faptul că terapia cu ajutorul culorilor este o terapie energetico-informaţională, care poate fi aplicată atât în scop preventiv cât şi curativ.
Marele pictor Giotto declara că dintre toate culorile pe care le aşternea pe pânză, doar una singură avea darul să-l inspire şi să-l învioreze şi această culoare era oranj. Goethe recunoştea că pentru a se putea odihni avea nevoie de ambianţa culorii albastre.
Oamenii de ştiinţă descoperă mereu aspecte noi privind magia culorilor, care îşi găsesc utilitatea în viaţa noastră de toate zilele. În prezent culoarea nu mai este privită ca un ornament întâmplător, ci ca un instrument util în mâinile medicului, psihologului şi chiar a omului de afaceri, deoarece ne face viaţa mai fericită şi mai confortabilă.
Culorile pe care le alegem spun o întreagă poveste despre persoana care suntem cu adevărat, întrucât există o legătură strânsă între culoarea favorită şi starea de sănătate, emoţiile, sentimentele şi înfăţişarea fiecăruia dintre noi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu